14.kolo: Ostrožská Nová Ves vs Újezdec-Těšov

12.05.2012 12:42

FK Ostrožská Nová Ves – Sokol Újezdec – Těšov       1:5 (1:3)

Branky: Pavlas -Kovařík, Mrázek, Lekeš F., Gazdík, Lekeš J. (pen)

Sestava hostů: Řezníček Tomáš – Řezníčková Tereza, Lekeš Jan, Srník Ondřej – Vaškovic Marek, Gazdík Jan (C), Bachůrek Leoš, Lekeš Filip, Kelíšek Martin – Daněk Michal, Kovařík Filip Střídali: Mrázek Marek, Kubáň Jakub, Kundrata Michal

Netradičně, již v sobotu dopoledne, zajíždíme s našimi žáky k mistrovskému utkání do Ostrožské Nové Vsi. V pátek odpoledne přibyla další vráska na čelech trenérů. Další ztráta v obranné řadě našeho mužstva. Z telefonátu maminky Davida Váňi se dozvídáme o jeho zdravotních potížích. Ty mu nedovolí odehrát zápas. Po Tomášovi Kelíškovi druhý předstoper na marodce. Ve čtvrtek na tréninku jsme se domluvili s Markem Mrázkem, že pomalu začneme zatěžovat koleno a zkusí vyběhnout na několik minut k sobotnímu zápasu. Otázka tedy zněla: jak nastavit sestavu pro sobotní zápas? Kdo zaskočí na místě předstopera? Nakonec jsme se rozhodli vyzkoušet úplně nové rozestavení 3-5-2 s 3 středními záložníky z nichž dva spíše defenzivní.

Před utkáním jsme vysvětlovali klukům nové rozestavení a na hodně z nich bylo zprvu vidět, že neví co si pod tím vším vybavit. Ovšem na hřišti pak předvedli, že vše pochopili dobře a rychle. První minuty byly oboustranně opatrné, váhavé. Pro nás i kruté. Už ve čtvrté minutě inkasujeme branku po hrubce stopera, který zpracoval míč přímo domácímu útočníkovi Pavlasovi. Ten nedal Tomášovi šanci - 1:0. V našich hráčích ale jako by díky tomu zazvonil budíček. Rozjeli své „kolotoče“. A již v 17.minutě se dostavil první úspěch. Filip Lekeš vybojoval míč a vyslal Filipa Kovaříka po křídle. Ten obešel vše co mu stálo v cestě a z malého vápna se nemýlil - 1:1. To už jsme se dostávali do fáze zápasu, kdy míč domácím hráčům půjčujeme pouze sporadicky. Ti, když už se k němu dostali, většinou se ukličkovali nebo skončili na naší důrazné obraně. Těsně před koncem první půle, ve 32.minutě, Honza Gazdík zahrával rohový kop. Centr na bližší tyč. Od Jakuba Kubáňě se míč odrazil k Markovi Mrázkovi a ten se štěstím zavěsil - 1:2. To nám dodalo ještě více chuti. Ve 35.minutě, po akci všech tří středních záložníků, z hranice velkého vápna střílel Honza Gazdík do břevna. Odražený míč znovu vybojoval, zatáhnul po levé straně až k rohovému praporku, odkud centrem našel svého kolegu Filipa Lekeše na penaltovém puntíku a ten „polorybyčkou“ nedal brankáři šanci - 1:3. A když pak v druhé minutě nastavení  nedali domácí samostatný nájezd, který zlikvidoval rychlým zákrokem Tomáš Řezníček, šlo se do šaten za krásného stavu 1:3.

V kabině jsme hráče plné emocí tentokrát spíše uklidňovali a zdůrazňovali, že mají za sebou zvládnutou pouze jednu polovinu úspěchu. Je třeba se dál soustředit a bojovat. V druhé půli jsme to stále my, kdo tvoří hru a má šance. Jenže ty jsou bez gólového efektu. Až v 55.minutě se dočkal i náš kapitán Honza Gazdík. V první půlce trefil břevno, v 53. minutě nezavěsil centrovaný míč do prázdné branky. Bylo cítit jak moc se chce zapsat mezi úspěšné zakončovatele. A se štěstím mu to vyšlo. Jeho střela z hranice vápna se otřela o obránce a zapadla k tyčce - 1:4. V 60.minutě, po souboji na půlce, zahráváme přímý volný kop. Nákop Honzy Lekeše a nadýchaný centr se snáší na hranici velkého vápna. Najednou hvizd rozhodčího, který následně ukazuje na penaltový puntík. Kopeme penaltu za držení Filipa Lekeše domácími obránci. Ten ji přenechává bratrovi, který se při její exekuci nemýlil. I když domácí brankář si na míč sáhnul - 1:5. Naši pak trochu povolili ve svém soustředění, domácí toho využili a několikrát tak musel skvěle zasahovat Tomáš Řezníček.Dvě minuty před koncem, na hranici velkého vápna, se moc nerozmýšlel Míša Daňek a „bodlem“ napálil míč. Ale jen do břevna (branka se klepe snad ještě teď). Na, pro nás tak hezkém výsledku, se už nic nemění. Vezeme domů nečekané ale jednoznačně zasloužené tři body.

Hodnocení: Po týmovém výkonu mi kluci a slečna nedali šanci vybrat si naši osobnost zápasu. Každý z nich se na hřišti odevzdal. Pokud budou hrát s takovým elánem a chutí jakou dnes předvedli, neexistuje v naší soutěži prohrát jediný zápas. Brankář dnes neměl zas tolik moc práce, proto pár nájezdů bylo o to nebezpečnějších – Tom je zvládnul. Obrana důrazná, tvrdá, nekompromisní. Až na tu první hrubku při inkasovaném gólu, kterou ale mužstvu nakonec vrátili několikráte. Záloha si plní práce jak ofenzivní tak i defenzivní. Nejdou bezhlavě všichni do útoku jak v přípravkách, ale mají své úkoly a těch se drží. Tvoří hru do předu, střílí ze střední vzdálenosti – nepropustní dozadu. Útočníci dokáží podržet míč, rozehrát, vystřelit. Střídající hráči plnohodnotné náhrady svých kolegů, kteří si tak mohli oddychnout. Jsem hlavně rád, že Markovo koleno vydrželo až se mu nechtělo ze hřiště. Odehrál asi 20 minut první a 20 minut druhé půlky. Což pro nás znamená, že v derby se Šumicemi s ním můžeme počítat téměř jako se zdravým chlapem. A pokud se vrátí i David Váňa budeme mít tentokrát příjemné starosti – nechat 3-5-2 nebo se vrátit k zaběhlému 4-4-2? Dokážeme dva dobré poslední zápasy potvrdit i na půlmistrovi ze Šumic?

Mike (JS, JP)

FOTO ZDE....