PŘIPOMÍNKA OSLAV STOLETÉHO VÝROČÍ TJ

08.07.2019 21:13

V sobotu 29. června proběhla druhá část oslav stoletého výročí naší Tělovýchovné jednoty.

I přes to, že program byl ryze fotbalový, slavila celá TJ.

Moderátor Jožka Capík provedl diváky i hosty celým sportem nabitým odpoledním programem.

Ten začal zápasem bývalých hráčů a funkcionářů TJ SOKOL. Modří „Kročovci“ porazili tým červených, složený z vedení TJ a bývalých hráčů (P. Hanáček, J. Trtek, J. Kociňák, Z. Franc....) 5:2. O poločase byl stav pro „domácí“ červené dost hrozivý 0:4 (a -3.....zraněné hráče). Jejich výkon v druhé půli ale zvedl dramatičnost zápasu. O výsledek ale nešlo. Fotbalem se bavili všichni.

Po nich si zahráli benjamínci z přípravky s týmem SK SV Bojkovice a dokázali zvítězit 7:4. Navíc o přestávce děti mohly všem ukázat své čerstvě vydobyté trofeje z turnajů. Hlavně pohár za vítězství na Bílokarpatských slavnostech je pro ně velkým úspěchem. Všichni se pak i divákům představili. Pro mnohé z nich možná trošku nezvyk, ale určitě hezký zážitek.

Mgr. Radovan Jančář přestavil publikaci, kterou sepsal právě k dnešnímu velkému výročí.

A-tým si k oslavám pozval ligový FASTAV Zlín, jehož majitelem je náš rodák, pan inženýr Zdeněk Červenka. Hosté vyhráli 8:1, ale ani tady o výsledek nešlo. Zlín předvedl, jak se hraje v lize, naši se  zápasem odměnili za udržení se v soutěži I.A třídy.

Během odpoledne došlo i na představení oddílu stolního tenisu. Diváci a hosté tak mohli jeho členy vidět „naživo“, v oddílových dresech (pro mnohé možná stále překvapivý fakt, že „pinec“ se u nás hraje závodně).

Sešli se i bývalí členové divadelního spolku. Jen těch turistů a volejbalistek bylo jak šafránu. No, snad se je nám podaří sezvat někdy příště.

Velmi emotivním zážitkem byla chvíle, kdy po skončení zápasu mužů byli na trávník pozváni všichni bývalí i současní fotbalisté právě přítomní na stadionu ke společnému focení. Sotva jsme se zformovali, začali ti starší zpívat oddílovou hymnu „To újezdské mužstvo známé...“. Nádherný moment.

S harmonikou vystoupil i starosta Uherského Brodu, bývalý brankář TJ, pan Ing. Ferdinand Kubáník. Ten si taky našel volno ve svém nabitém programu na to, aby s námi mohl slavit. Stejně jako jeho kolegové z radnice ing. Petr Vrána a Mgr. David Surý. A další pozvaní hosté.

Během celé akce se potkávali bývalí spoluhráči, kamarádi, vzpomínalo se, besedovalo...a pak tančilo do nočních hodin.       

Sto let spolku se neslaví každý den. Pevně věřím, že sobotní akce k výročí TJ SOKOL přispěje k její další popularizaci, že i ukázala práci současného vedení. Že máme snahu činnost našich předchůdců rozvíjet i nadále tak, aby se mohlo slavit i v dalších desetiletích.

Vlastně hned za rok. To bude mít náš fotbalový oddíl devadesát let.

Můj velký a upřímný dík patří všem, kteří se na této akci podíleli a pomohli k jejímu zdárnému průběhu.

Současně ode mne velká omluva naší hospodářce Katce. Sliboval jsem jí, že stejně jako my ostatní bude slavit a odpočívat. Jenže situace kolem zajištění rautu a chodu kuchyňky se i přes pomoc tří mladých děvčat dost zkomplikovala, a tak Katka byla v jednom kole. S ní i pak další „starší děvčice“.

Během průběhu celého odpoledne se ale potvrdilo, že pokud je parta fajn lidí, dokáže se toho moc. Náročné to bylo nakonec pro nás všechny, poslední týdny (i díky hodové akci) jsme byli v jednom kole.

To je také důvod, proč i tento článek vychází až dnes. Prostě se „nestíhá“...Autoři psaného slova (JS) i fotek (K. Řehák, J. Bistrá) hned po oslavách měli dovolenou a tak nějaký čas trvalo, než se obě části článku setkaly.

Ještě jednou všem velký dík za hezké odpoledne a nashledanou při dalších našich akcích.

Těmi nejbližšími budou 13.7. mezinárodní turnaj dorostu „Memoriál dvou legend“ a pak 31.8. GULÁŠFEST.

FOTO

TV Slovácko

Josef Srník