ROMAN LEKEŠ STOUPÁ REPUBLIKOVÁM ŽÁKOVSKÝM ŽEBŘÍČKEM

11.01.2020 06:13

Sotva začal nový rok, už se velmi nadějný hráč našeho oddílu stolního tenisu Roman Lekeš v trenérském i rodičovském doprovodu svého otce Pavla zúčastnil čtvrtého celorepublikového turnaje mladšího i staršího žactva.

V tom prvním, který jsem popsal jako „Stříbro v republice“, neznaje tenkrát ještě řádně celý systém turnajů, obsadil Roman druhé místo v turnaji mladších žáků kategorie „B“.

V druhém a třetím turnaji už kategorie „A“ taky zdárně bodoval, no a po svém zdařilém vystoupení v Liberci se dostal z 36. zhruba na 25. místo v republice.

A to už je výborné umístnění. To už je opravdu důvod k prezentaci a chvále.

Je také třeba velmi vyzdvihnout práci trenéra Pavla Lekeše a dalšího z tahounů našeho stolně-tenisového oddílu, pana Stanislava Heinricha. Jejichž dlouhodobá práce s mládeží nese úspěchy.

-josr-

Popis turnajových bojů si můžete přečíst v podání Pavla Lekeše:

Velká cena Liberce -4.BTM ČR mladšího žactva 4.1.2020

V pátek 3.1.2020 jsme v cca 17h dorazili do Liberce na 4.pokračování seriálu bodovacích turnajů ČR mladšího žactva. Losování turnaje A, ve kterém už máme jistou účast umístněním v žebříčku ČR, proběhlo jako vždy v pátek večer a po určitých korekcích (…přelosování) nás zařadilo do následující čtyřčlenné skupiny (z 12ti): Hlavní favorit Marek Wagner (nas.8) Heřmanův Městec, dvojkou byl Petr Sáblík (nas.25) z Havlíčkova Brodu, trojkou byl Roman (nas.55) a Rostislav Dušek (80) z SK Dobré.

V prvním zápase nám tentokrát los přiřadil favorita skupiny Wagnera, který nám kromě zaváhání ve 3.setu, nedal šanci  a po setech (-4,-8, 9, -6) porazil Romana 1:3.

Ve druhém zápase nás čekal Dušek, kterého jsme v říjnu porazili v turnaji starších žáků v Ostravě a kde jsme měli potvrdit naše vyšší žebříčkové postavení. Zápas ovšem nebyl vůbec jednoduchý. Dušek se za uplynulé dva měsíce hodně zlepšil a v úvodním setu skóre postupně otočil a po setu 11:8 se ujal vedení. Potom se Roman zlepšil, a i když jeho hra nebyla zdaleka optimální,  tak vyrovnal po setu 11:7. Dramatický zápas potom prakticky rozhodla koncovka třetího setu, kterou jsme šťastně zvládli 13:11 a ve čtvrtém potom 11:8 a mohli jsme slavit nesmírně těžké a důležité vítězství 3:1. Po tomto dramatu s papírově slabším soupeřem jsem nepředpokládal, že bychom dnes mohli uvažovat o postupu, zvlášť když nás čekal daleko kvalitnější Sáblík. Roman ovšem skočil do posledního a klíčového zápasu skupiny jako vyměněný. Sáblíka po výborném výkonu přehrál ve třech setech (8, 6, 8) a stejně jako v Hluku postoupil mezi 24 nejlepších (pavouk pro 32).

V prvním kole „play - off“  nás čekal Václav Fikejz z Havlíčkova Brodu (nas.55, v žebříčku 40.), hráč který je umístněný v aktuálním žebříčku podobně jako Roman (ten je v žebříčku 36.) Tady Roman ukázal, že když je dobře rozehraný a v psychické pohodě, tak dokazuje, že aktuální žebříček neodpovídá jeho výkonnosti. Fikejze přehrál s přehledem 3:1 a kdyby nebylo zaváhání v koncovce druhého setu, byl jeho výkon dokonalý. (5,-9,4,3). Tímto vítězstvím jsme si vytvořili postupem mezi 16 nejlepších nové maximum.

V dalším zápase nás čekal opět hráč, kterého jsme potkali v říjnu na turnaji starších žáku v Ostravě, tehdy náš přemožitel Martin Vaigl z SKST Vlašim (nas.4, v žebříčku 5.!). Musím říct, že na tento zápas jsem se hodně těšil, protože poslední zmiňované utkání, bylo velmi vyrovnané, plné dlouhých a dramatických výměn. Roman tehdy prohrál ve třech koncovkách, ale rozhodně nezklamal. Tady to ale byl zápas jasně v „režii“ Vaigla. Svou výbornou hrou ze střední a větší vzdálenosti, kterou hodně zlepšil a prokládal topspinovým útokem, nám nedal šanci a dokázal, že není náhoda jeho posun v žebříčku ČR z 12. na 5.místo mezi mladšími žáky. Pramenila z toho naše prohra 3:0 a to po setech (-8,-3,-5). Ale nemusíme končit smutně, protože prohra v osmifinále  (umístnění 9.-16.) mezi nejlepšími mladšími žáky  je výborný výsledek a zajistí nám další posun v žebříčku z 36. na cca 25.místo v žebříčku ml.ž. ČR.

Stejně jako na minulém turnaji v Hluku, tak i tady jsme se společně s Vratislavem Ovesným z Kostelce  zúčastnili turnaje čtyřher. V prvním kole pavouku zaslouženě porazili 3:1 níže nasazenou dvojici Dalibor Dus ze Sokola Chrudim a Rostislav Dušek z SK Dobré po setech 6,7,-12,7. Ve druhém kole potom prohráli s favorizovanou dvojicí ze Sokola Hradec Králové Kristianem Řehounkem a Šimonem Zoubkem 3:1 (sety -9,-7,7,-8).

 

Velká cena Jablonce n.Nisou -4.BTM ČR staršího žactva 5.1.2020

Hned v sobotu 4.1.2020 po turnaji mladších žáků v Liberci jsme se přesunuli do Jablonce n.Nisou, kde nás v neděli čekal letos druhý turnaj starších žáků kategorie B.

Jak už jsem se zmiňoval dříve, tak oba turnaje „A“ (48 nejlepších)  i „B“ (tady 70 dalších hráčů)  se hrají souběžně.

Roman (nas.77/105) byl nalosován do tříčlenné skupiny společně s favoritem Jakubem Sivákem z Tatranu Hostinné (nas.58, v žebř. ml.žáků 12!) a „papírově“ níže postaveným Davidem Sýkorou (nas.106/127). V prvním zápase naší  skupiny Sivák potvrdil roli favorita a porazil Sýkoru 3:1, ale nebylo to vítězství tak snadné jak bych předpokládal. Roman začal skupinu také se Sivákem a hrál velmi dobře. První set vyhrál  11:7, a i když ve druhém prohrál 6:11 šel v dalším znovu do vedení 11:6 a už to vypadalo na překvapení. Sivák ale bojoval dál a nakonec po dalších dvou vyrovnaných vítězných setech 8:11 a 9:11 zápas otočil a porazil Romana 3:2 na sety. Teď byl úkol jasný.Pro postup bylo nutné v dalším zápase porazit Sýkoru. Roman začal výborně a po snadno vyhraném setu 11:2 to vypadalo na jednoduchou záležitost, ale nepříjemná nestandartní hra Sýkory dělala Romanovi problémy. Následovala prohra 7:11 v dalším setu opět snadno 11:2, pak prohraná koncovka 10:12 a byl tu rozhodující set, ve kterém Roman opět dominoval a vítězstvím 11:4 vyhrál 3:2, tím postoupil mezi 46 nejlepších turnaje B (pavouk 64).

V prvním kole play - off nás čekal Petr Žmuda(nas.77/105)  z SKST Liberec stejně nasazený jako Roman. V prvním setu Roman dominoval 11:3, ale pak začalo drama. Po dalších setech -11,9,-9 se zápas dostal opět do pátého rozhodujícího setu, ve kterém měl jistější ruku Roman a vítězstvím 11:6 celkově 3:2 postoupil mezi 32.

V dalším kole nás čekal výše nasazený (62.) a snad jediný obranář v celém turnaji Petr Slavík  z Vrbna p. Pradědem. Dramatický zápas od samého začátku se dostal až do stavu 2:1 na sety a vedení 10:6 pro Slavíka, který měl v tu chvíli 4 mečboly. Vypadalo to na konec v turnaji. Roman ovšem tento už prakticky prohraný zápas neuvěřitelně otočil a po setech (-9,8,-9,10!,8) vyhrál 3:2 a vyrovnal tímto umístnění v Ostravě tzn. mezi 16ti nejlepšími v turnaji B. V dalším kole, ve kterém by si v případě úspěchu zajistil účast v dalším turnaji v kategorii A, ho čekal Ondřej Herman (nas.54) z KST Ostrava. Tady se u Romana projevila únava z náročného turnaje, měl totiž  za sebou velmi těžké 4 pětisetové zápasy. Po bojovném výkonu „padl“ po setech (-7,-8,6,-7) celkově 1:3.

Dalšími našimi zastávkami bude v sobotu 1.2.2020 turnaj mladších žáků „A“ v Hostinném a  v neděli 2.2.2020  turnaj starších žáků „B“ v Jaroměři.

Pavel