STOLNÍ TENISTA TJ SOKOL ROMAN LEKEŠ (roč. 2007) PATŘÍ MEZI REPUBLIKOVÉ TOP HRÁČE V KATEGORII MLADŠÍCH ŽÁKŮ

26.11.2019 20:04

Na dvou turnajích v minulém měsíci dokázal hráč žákovského stolnětenisového oddílu naší TJ, Roman LEKEŠ, že v mladších žácích patří mezi republikové TOP hráče. A nemalé úspěchy sklízí i ve starší kategorii.

O tom, jak vše probíhalo na turnajích v Havířově a Ostravě se rozepsal jeho otec a zároveň trenér Pavel Lekeš:

 

19. 10. 2019 Velká cena Havířova BTM mladšího žactva ČR 

V pátek 18.10.2019 jsme v odpoledních hodinách odjeli na náš 1. turnaj ml. žáků kategorie „A“ ve stolním tenisu, na který jsme se kvalifikovali v Praze. Do Havířova jsme přijeli večer po 18. hodině a hned po ubytování na SOU, vedle herny,  jsme se kolem 19té hodiny zúčastnili krátkého tréninku v jedné z Havířovských tělocvičen a už jsme netrpělivě vyhlíželi los turnaje „A“ pro 48 nejlepších v ČR.

Losuje se 12 skupin po 4,  postupují vždy první 2  do pavouka pro 32 hráčů o absolutního vítěze a  3. a 4. ze všech skupin hrají pavouk „útěchu“, ze které si semifinalisti (tzn. nejlepší 4) zajistí udržení v „A“ kategorii pro další turnaj v Hluku.

Los v naší čtyřčlenné skupině na první pohled nenaznačoval žádné drama. Jasnou jedničkou byl Nechyba z Ústí n/L (nas.8.), druhý favorit na postup byl Zoubek z Hradce Králové (nas.13/24), třetím nasazeným byl Ďulák z Přerova (nas.25/36) a Roman jako 4. bez nasazení.

Prvním naším soupeřem byl Zoubek. Roman začal 1. set skvěle, servisem a rychlou hrou se ujal vedení už 4:1, ale postupem se hra vyrovnala a nakonec dramatickou koncovku nezvládl a těsně prohrál. Zoubek potom nepříjemným krátkým forhendovým servisem do forhendu nutil Romana k chybám nebo ho následně dostával  pod tlak. Roman, možná díky až přemíře snahy, jak toužil uspět v tomto důležitém zápase, hrál příliš rychle na velmi rychlou hru Zoubka, což vyústilo ve větší chybovost a ve výraznou prohrou v dalších dvou setech a tím v celé zápase 0:3. S touto prohrou bez vyhraného setu, bylo už velmi složité postoupit. V dalším zápase naší skupiny favorit Nechyba porazil Zoubka 3:0 a tím se naše sny o postupu ze skupiny začaly rozplývat. Roman se ale nevzdal a dál bojoval. Stejně jako oba favorité porazil snadno Ďuláka 3:0 a poučen z prvního zápasu po velmi kvalitním a takticky vyzrálém výkonu překvapivě porazil Nechybu 3:2!  A dal tím všem jasný signál, že se s ním musí počítat.

Na postup mezi 24nejlepších to ovšem nevyšlo, protože při rovnosti vítězství (3hráči vyhráli 2x) rozhoduje skóre v setech a tam byl Roman nejhorší. Čekal nás turnaj poražených „útěcha“.

Prvním soupeřem byl Dušek z Tisové, kterého Roman porazil poměrně snadno 3:1 a postoupil do 16ti. Tam ho čekal Herman z KST Ostrava (n.ž.26), kterého také porazil překvapivě snadno 3:1  a byl před ním klíčový duel o postup mezi 4 nejlepší „útěchy“ a tím o udržení v kategorii “A“ a to se „starým známým“ Kabelkou z Ústí n/L.

Stejně dramatický zápas jako v Praze, ve kterém tentokrát Roman nejprve prohrál koncovku 1. setu, potom velmi vyrovnaný zápas otočil a vedl na sety 2:1, ale nepodařilo se mu dohrát koncovku 4. setu a navíc za stavu 2:2, kdy vedl 10:8 a měl dva mečboly, nedokázal zápas ukončit, aby nakonec prohrál nejtěsnějším rozdílem 14:12 a tím sestoupil znovu do kategorie „B“.

Turnaj nám ale ukázal, že se Roman může ve své kategorii postavit i těm nejlepším hráčům a dokáže je, když ne porazit, tak hodně potrápit.

Potvrzuje tímto předpoklad, že by se mohl pohybovat někde mezi 15. - 25. místem v žebříčku mladších žáků ČR, což je i tak malý zázrak.

 

20. 10. 2019 Memoriál Miloše Teicherta -Ostrava BTM staršího žactva ČR 

Hned po turnaji v Havířově jsme se přesunuli do Ostravy, kde ihned po ubytování jsme se začali připravovat na další den a to na turnaj o věkovou kategorii výš, …starších žáků „B“.

Turnaj „A“ (nejlepších 48) běží stejně jako u mladších žáků souběžně s turnajem „B“ (dalších 65), tady v Ostravě ve dvou sousedních tělocvičnách a turnajů se mohou zúčastnit ročníky 2007,2008 (ml. žáci) a  2006,2005 (st. žáci). Do kategorie „A“ stejně jako v Praze u mladších žáků postupuje nejlepších 8 (tzn. čtvrtfinále).

Turnaj jsme brali jako trénink proti starším a kvalitnějším soupeřům bez větších ambic a za úspěch bychom před turnajem považovali postup ze skupiny.

Roman byl nalosován do tříčlenné skupiny, kde favoritem byl Petrek z Horního Města (nas.8) a druhým adeptem na postup byl Přeček z Havířova (nas.30).

Roman (nas.50) začal s favorizovaným o 2 roky starším Petrekem skvěle. Bez respektu tlačil soupeře hned po servisu a první set vyhrál 11:8. Zápas byl překvapivě vyrovnaný i v dalším průběhu. Druhý set Roman sice prohrál taky 11:8, ale koncovka třetího se přiklonila opět na naši stranu 12:10 a  ve čtvrtém po výborném výkonu 11:7 zápas ukončil a vyhrál 3:1. Postup ze skupiny „klepal na dveře“. Druhé utkání ve skupině nám bohužel postup nezajistilo, protože favorizovaný Petrek tentokrát nezaváhal a porazil Přečka 3:0, takže na postup jsme potřebovali v posledním zápase skupiny uhrát alespoň set. Ale jak už logika výsledků naznačuje (ne vždy tak tomu ve sportu je), tak Havířovský Přeček neměl být nepřekonatelným soupeřem a to se taky potvrdilo. Roman nejen že vyhrál set, ale poměrně snadno celý zápas 3:0 po setech 11:8,11:0!, 11:9  postoupil z prvního místa do „play off“.

Stejně jako v Praze měl Roman jako vítěz skupiny volný los a tím postup do 32. Tam ho čekal nepříjemný Olšar s Darkovic. Vítězství 3:2 vypadá sice dramaticky, ale své vítězné sety Roman vyhrál snadno, ale prohrál dvě koncovky a po setech (9:11,11:4,11:1,10:12,11:3) byl mezi 16. Tady v dalším důležitém utkání turnaje byl na nás los velmi přísný. V dalším zápase ho čekal Vaigl z Vlašimi (nas.13) hráč ze špičky ml. žáků (v žebř.12!), pravidelný účastník osmifinálových bojů turnaje „A“ ml. žáků. Roman se ovšem nezalekl. Útočnou hrou diktoval tempo, a i když prohrál nakonec 3:0, tak všechny sety rozhodovaly koncovky a ve dvou dokonce vedl a měl setboly.

Vypadnutí v osmifinále turnaje „B“ starších žáků bylo každopádně nečekaný úspěch, jedná se totiž o pomyslné  55. - 64. místo v ČR st. žáků a to je velký závazek do budoucna, vždyť v následujících dvou sezonách do této věkové kategorie přechází.

 

Pavel Lekeš

-josr-