Turnaj žáků - Smutné stříbro

19.12.2012 15:54

SMUTNÉ STŘÍBRO

 

V sobotu 15. prosince 2012 se mužstvo našich žáků zúčastnilo už tradičního předvánočního turnaje pořádaného jednotou OREL Uherský Brod. Do bojů jsme vyslali starší výběr.

Turnaj probíhá vždy současně pro přípravky (ta naše letos poprvé scházela) i žáky. Proto pak i mají týmy mezi svými jednotlivými zápasy velké časové mezery. Pro příklad: naši kluci hráli v 9:15, v 11:55 a ve 14:00. Přípravky hráli 20 minut bez přestávky (tři týmy dvě kola „každý s každým“), žáci pětadvacet (čtyři týmy 1 x „každý s každým“, 4 hráči v poli + brankář)

Tohle všechno už ale za ta léta předem známe a umíme se na to připravit.

Slovo „Smutné“ v názvu tohoto článku je na místě. Kdyby se totiž zápasy bodovaly jak je zvykem v mistrovských utkáních, už po druhém jsme se mohli radovat (a taky jsme se i v šatně veselili) z celkového prvenství. Ale pořadatelé zůstali při „starém“ bodovém hodnocení.

Pro nás to tak znamenalo přeorientovat myšlení kluků na to, získat v posledním zápase alespoň bod. Bohužel se to nepovedlo. Byla to situace stejná jako v loni. Před rokem to bylo o to horší, že závěrečná prohra nás odsunula až na třetí místo. Letošní sobotu na stříbrnou pozici.

 

 

Sestava SOKOL Újezdec – Těšov:

 

1 Ondra Srník, 3 Tomáš Řezníček ©, 4 David Váňa, 7 Honza Lekeš, 8 Filip Lekeš,9 Kuba Kubáň, 12 Marek Vaškovic

  

Výsledky zápasů:

 

Újezdec – Těšov     -          Orel II                                  2 : 1

Branky: Filip Lekeš 1 (1:1), David Váňa 1 (2:1)

 

První utkání na turnaji bývá vždy ošidné. I dnes se to potvrdilo. Nějaký čas klukům trvalo, než se zklidnili a začali hrát to, co umí. Míč u nohy, pod kontrolou, přesné přihrávky, důraz. Soupeř se do nás zakousl hned od prvních minut a snažil se střelami ohrožovat naši branku z každé pozice, z každé šance. Ondra byl ale pozorný. Jen jeden projektil, zhruba v půlce zápasu, skončil za jeho zády. To ale naše hráče ještě víc vyburcovalo. Šancí přibývá a šest a půl minuty před koncem Filip srovnává. O minutu později David, po Tomem rozehraném rohovém kopu, otáčí skóre v náš prospěch. To už na palubovce kluci kralují. Ale bohužel své šance neproměňují. Domácí mají dvě minuty před závěrečnou sirénou „tutovku“, tu ale Ondra reflexivně likviduje. Vítězství jsme uhájili.

 

Újezdec – Těšov     -          Orel I                                    3 : 1

Branky: David Váňa 2 (1:1, 2:1), Honza Lekeš 1 (3:1)

 

Tvrdé a bojovné utkání. Kluci z obou výběrů se navzájem znají a tak i vzájemná prestiž je v sázce. Občas to na hřišti i trochu „zajiskří“. I v tomto duelu prohráváme. Dělovka od půlící čáry napnula síť za Ondrovými zády. Ale brzy srovnáváme. Davidova střela přináší klid do našich řad. O pár minut později mu krásně míč naráží Filip a vedeme 2:1. Při naší třetí trefě cloní Kuba soupeřova gólmana a Honza tak Tomovu střelu usměrňuje do prázdné branky. Že to byl zápas tvrdý, dosvědčuje i zranění Davida Váni. Při jednom ze soubojů o míč u postranní čáry se střetnul se soupeřem „koleno na koleno“ a s bolestivou grimasou odkulhává na střídačku. O chvíli později na ní sedí i Filip. Tvrdá střela mu přistála v obličeji. I bez těchto opor zbývající čtverka a gólman další vítězství už s přehledem uhájili.

 

Újezdec – Těšov     -          Havřice                                3 : 4

Branky: Filip Lekeš 2 (1:2, 2:2), Marek Vaškovic1 (3:4)

 

My trenéři jsme si až před tímto zápasem všimli na rozpisu malinkými písmeny psané jak se bude bodovat. Po druhém vítězství už jsme v kabině kluky pasovali na vítěze akce. I když jim před posledním utkáním neříkáme zrovna veselou zprávu, celá ta parta to bere odhodlaně. „Vyhrajeme!!!“, zní unisono. Zápas má strhující tempo. Hraje se „nahoru – dolů“. Rychlý fotbal s mnoha šancemi. Poprvé v turnaji prohráváme o dvě branky. Dvěma Filipovými trefami je skóre srovnáno a v ten moment jsme blíže k celkovému prvenství my. Ale Havřice jsou proti. Znovu se dostávají na rozdíl dvou branek. Čtyři rychlé útoky, čtyři míče v naší brance. Ve využití šancí bohužel žalostně zaostáváme. Kdybychom je totiž všechny zužitkovali, vyhrajeme rozdílem minimálně pětigólovým. Když to tam ale nepadá, nevyhraje se. Naděje ještě vzkřísil Marek, necelé tři minuty před koncem zápasu, prudkou střelou od půli hřiště. Závěrečný tlak z naší strany je bohužel nevyužitý. 

Vítězství v zápase i turnaji patří soupeři.

Klukům ale nelze nic vyčítat. Hráli bojovně, snažili se. Jediné co jim nebylo dáno, bylo již vzpomínané využití šancí. Každý z nich, mimo brankáře, jich měl v tomto utkání několik.

Handicapem bylo i to, že do zápasu už nezasáhl David. To tým velmi oslabilo.

Smutní, moc smutní kluci po závěrečném hvizdu byli.

 

Po ukončení turnaje mělo pět hráčů stejný počet tří vstřelených branek. A tak o „Králi střelců“ mezi žáky rozhodoval jejich rozstřel. Kop přes celé hřiště na florbalovou branku. OREL měl dva zástupce, Havřice jednoho, za nás se o titul prali Filip s Davidem. Ten se zaťatými zuby a ovázaným kolenem.

A byli to jen naši kluci, kdo branku trefili. Jejich vzájemný finálový souboj pak pro sebe získal David. Za potlesku celé haly.

 

Závěr: Kluci zaslouží velkou pochvalu.

1. za výkon: ani v jednom zápase žádný z nich ani vteřinu v nasazení nevypustil, každý hrál stále naplno. Celá sedmička.¨

Holt, jen ty šance….

2. za chování: dlouho jsme je nezažili takto poslouchat, říkat kde se budou o přestávkách nacházet. V tomto byli dnes k nepoznání.

 

Stínem je Davidovo zraněné koleno. Dnes (18.12.) se od něho dozvídám, že doktor mu z otoku vytáhnul pět stříkaček krve a na 100% má přetrhnutou šlachu. Do pátku má nohu v „sádrové objímce“, pak se uvidí. Fotbal není jen štěstí a radost 

 

JS, MŘ

FOTO ZDE