VYNIKAJÍCÍ ÚSPĚCH NAŠEHO MLADÉHO STOLNÍHO TENISTY

14.09.2019 04:38

V sobotu 7. září se Roman Lekeš zúčastnil turnaje pořádaného Českou asociací stolního tenisu.

A vybojoval ve své kategorii fantastické druhé místo.

 

Více ale ať vše přiblíží a popíše jeho otec a trenér Pavel:

 

Seriál republikových turnajů mládeže je nejvyšší úroveň turnajů v ČR, které řídí ČAST (Česká asociace stolního tenisu).

Jedná se o každý rok o 6 turnajů ve všech kategorií mládeže. ( letos nejmladší do roč.2009, mladší do r.2007 tj. Roman, starší do r.2005, dorost do r.2002 včetně.)

Seriál je situovaný tak, aby každý hráč mohl absolvovat turnaj své věkové kategorie a současně vyšší. (So-ne) Tzn. Roman mohl ještě hrát v neděli na turnaji staršího žactva, ale zatím jsme se soustředili na naši kategorii mladších …možná v Ostravě zkusíme.

 

1.turnaje jsou vždy v Praze  7.-8.9.2019 a to ve dvou halách na Jižním městě. (Jedenáctka, Hala Jižní město)

2.Havířov  so-ml.,ne-nejml.; Ostrava -so-dorost, ne-st. -19.-20.10.2019

3.Hluk …                                   Hustopeče …                         16.-17.11.2019

4.Liberec …                              Jablonec…                                4.-5.1.2020

5.Hostinné …                           Jaroměř …                                1.-2.2.2020

6.Vlašim …                               Zruč n/Sáz.                           14.-15.3.2020

 

 

1.BTM Praha sobota 7.9.2020 Sportovní hala Jižní Město. (výsledková listina v příloze)

 

Turnaje se zúčastnilo 48 hráčů v turnaji A a dalších 71 hráčů turnaj B. Prvních  8 (čtvrtfinále) z B  se nominovalo do dalšího turnaje A (Havířov).

Roman  v prvním zápase v 3členné skupiny  narazil na Procházku z Kotlářky Praha (nas.6) a na první zápas poměrně těžký soupeř, kterého s přehledem přehrál 3:0 a už tímto výsledkem si prakticky zajistil postup. Druhý soupeř ve skupině Komárek Kamenický Šenov byl výrazně slabší (tzn. také  3:0).

Turnaj pokračoval pavoukem pro 64 hráčů, ale nejlepší vítězové skupin včetně Romana si zajistili volný los do 32.

V 2.kole narazil na Maděru(12) také Kotlářka Praha a opět vyhrál bez ztráty setu 3:0 a postoupil do osmifinále.

V klíčovém zápase o postup mezi 8 ho čekal maličký, ale talentovaný Ondřej Král ze Slovanu Hodonín. Roman začal dobře, ale takticky nezvládl koncovku a troch překvapivě prohrál 11:9. Ve druhém a třetím setu se rozehrál, setřásl nervozitu a ujal se vedení 2:1. Ve čtvrtém polevil a už prohrával 10:8, ale koncovku tentokrát zvládl skvěle po vítězství 15:13 celkově 3:1 byl mezi 8mi nejlepšími.

Ve čtvrtfinále ho čekal Oliver Balvar z Baníku Haviřov a upřímně musím přiznat, že jsem si mysle že je to náš konec v turnaji. Olivera jsem v průběhu turnaje sledoval a líbil se mi ze všech nejvíce. Hrál na svůj věk velmi agresivně a procházel turnajem s velkou převahou. (jedním z jeho trenérů je Marek Čihák vynikající hráč a reprezentant) Roman ovšem předvedl svůj asi nejlepší výkon na turnaji . Hned v prvním setu naplnil naši taktiku, kdy svojí aktivní hrou Olivera zatlačil, nepustil ho do útoku a tím nalomil jeho sebevědomí. Druhý set sice v koncovce ztratil, ale podobným způsobem vyhrál ten třetí, aby ve čtvrtém jasně dominoval 11:4 a vítězstvím 3:1 se probojoval do semifinále. Tady ho čekal taky velký talent, syn bývalého extraligového hráče, Tomáš Kabelka z Ústí n/L. Tady začala projevovat fyzická i psychická únava na obou stranách. Na turnaj jsme přijeli ráno po 7.hodině a bylo už kolem 18hodině. Roman oba první dva vyrovnané sety prohrál, což většinu hráčů v tomto věku poznamená, ale naštěstí se zvedl a po dalších třech vyhraných setech 11:7,11:8,11:8 byl ve finále. Ve finále ho čekal  hráč typově podobný jako v semifinále Jan Kunc z Havlíčkova Brodu. Průběh zápasu byl ovšem opačný. Roman po dominantním prvním setu 11:4 a těsném druhém 11:9 už vedl 2:0 a  už si nepřipouštěl, že by mohl prohrát. Kunc se ovšem zlepšil a hlavně nepříjemným bekhendovým servisem získával body a taky psychickou převahu. Nakonec v infarktové koncovce pátého setu Roman prohrál nejtěsnějším rozdílem 13:11 a celkově 3:2.

Tady ale musím znovu připomenout, že konkurence se kterou se Roman potkal a bude se dále potkávat je opravdu republiková špička se vším co k tomu patří.

Jedná se většinou o oddíly, které připravují tyto mladé hráče na ligovou a mnohdy reprezentační dráhu. To samozřejmě  obnáší denní  a mnohdy vícefázový trénink ve špičkových podmínkách.(kondiční trenéři, psychologové…atd). Po turnaji obdrželi  první 3 diplomy a medaile.

Roman byl po turnaji zklamaný z finálové prohry, ale zároveň ho to psychicky neskutečné nakoplo do dalšího tréninku a už  se těší do Havířova a to je asi úplně nejdůležitější.

  Pavel

FOTO