DALŠÍ ROMANOVO PUTOVÁNÍ NAD ZELENÝMI STOLY

30.10.2021 19:22

2.BTM 2021/2022 U15– 40.ročník Memoriálu  Miloše Teicherta U15 -Ostrava

 

V pátek 15.10.2021 jsme vyrazili na druhé pokračování republikových bodovacích turnajů a to tradičně na Ostravsko. Pro Romana to ale byl první letošní turnaj v jeho hlavní věkové kategorii U15, protože v Praze se kvůli systémové chybě turnaje nemohl zúčastnit. Česká asociace ST chybu uznala a na základě toho přidělila Romanovi body odpovídající jeho žebříčkovému postavení, takže jsme si udrželi 25.místo a tím pádem i jistotu v kategorii A.

Los nám do skupiny přidělil jako nejlépe nasazeného Jakuba Růžičku z HB Ostrov (nas.4), Roman byl dvojka (nas.20), třetím Lukáš Lebeda z Eliza Praha (32.) a nejníže nasazeným byl Dominik Skákal z Hradce Králové. Prvním zápasem ve skupině byL souboj  Romana s papírově nejslabším Skákalem. Po nervózním prvním setu, který Roman prohrál 7:11 se následně zlepšil a další tři sety  s přehledem vyhrál a  tím splnil roli favorita s celkovým výsledkem 3:1(-7,8,7,5). Druhým utkáním skupiny byl souboj  favorita Růžičky proti trojce Lebedovi. A tady se zrodilo první překvapení. Nečekaně dramatický zápas vyústil až do koncovky 5.setu, kde měl více kvality Lebeda a nakonec zvítězil 3:2. Potom čekal Romana zápas s Růžičkou. Opět vyrovnaná bitva, ve které se všechny tři koncovky setů přiklonili na stranu Růžičky, a to vždy o dva míčky a byla z toho prohra 0:3 (-9,-9,-9). Touto prohrou bez vyhraného setu, jsme měli pasivní skóre setů a poslední zápase ve skupině s Lebedou, jsme museli vyhrát bez ztráty dalšího setu. Nepovedlo se. Na Lebedovi bylo vidět, jak si uvědomuje své výhodné postavení v rozehrané skupině a hned v prvním setu Romanovi „utekl“ a vítězstvím 11:4 si prakticky zajistil postup. Roman to ale nevzdal, bojoval dál a i když nakonec prohrál 2:3 (-4,-9,8,11,-8) tak po herní stránce podal solidní výkon. Pokračovali jsme pavoukem útěchy. V prvním kole měl Roman jako 3.ve skupině volný los. Ve druhém kole následoval zápas z Petrem Žmudou z Liberce, se kterým jsme se utkali loni v lednu v Jablonci nad Nisou a po boji vyhráli 3:2. Začátek vypadal hrozivě. Prohra v prvním setu 11:3 minulé vyrovnané utkání moc nepřipomínalo. Roman ale opět přidal na přesnosti a razanci a v dalších třech vyhraných setech utkání rozhodl 3:1 (-3,7,6,7). Dalším zápasem s Richardem Pařízkem z Hodonína, jsme bojovali o semifinále útěchy. Opět dramatická bitva, která se ze začátku vyvíjela v náš prospěch. Snadná výhra v prvním setu 11:2 ovšem neodrážela kvalitu talentovaného Pařízka. Už druhý set, který dospěl do naší úspěšné koncovky naznačil, že drama nekončí. Rychlonohý Pařízek se postupně rozehrál a další set ovládl 11:4, následovala koncovka, která nám utekla 13:11. V pátém rozhodujícím setu nám Pařízek „utekl“ a vedl už 8:2. Roman postupně srovnal a za stavu 11:10 měl dokonce mečbol, který Pařízek odvrátil, aby vzápětí dvěma šťastnými míči utkání rozhodl. Takže pro nás smolná prohra 2:3 a celkové umístění 29.-32.místo v turnaji, což nám asi mírně pohorší žebříčkové postavení. Roman také nastoupil společně s Lukášem Rekem ze Slavoje Praha ve čtyřhře. Nejprve si poradili s níže nasazenou dvojicí Lukáš Elicer, Vitek Kasner (oba STC Slaný) 2:0 na sety a ve druhém kole nestačili na favorizovanou dvojici Jaroslav Grabovský (KST Hodonín) a Martin Slaný (SKST Havířov) 0:2.

 

2.BTM 2021/2022 U17 -Velká cena města Havířova U17

 

Hned po ukončení Ostravského turnaje, jsme se přesunuli do úplně nového dějiště republikových a mezinárodních turnajů v Havířově do Národního tréninkového centra. Tato krásná hala pro 24 stolů, která  velkolepě reprezentuje stolní tenis, byla otevřena teprve loni a nabízí veškerý servis pro stolní tenis.

Bohužel ubytování se nám zde rezervovat nepodařilo, ale i nedaleký, asi 500m vzdálený internát, byl dobrou alternativou.

I když jsme neměli jistotu účasti, tak nakonec opět turnaj nejvyšší A kategorie pro 48 nejlepších. Los byl následující. Nejvýše nasazeným ve skupině byl Martin Černý z STC Slaný (nas.9), dvojkou potom Vít Sixta z Tatranu Hostinné, trojka Roman a čtverka opět Matěj Kolečkář, kamarád hrající za KST Hluk, se kterým jsme prohráli na Mezinárodním turnaji v Hluku. Ještě před rokem bychom si věřili právě na Kolečkáře, ale musím sportovně uznat, že výkonnostní skok, který Matěj za poslední dobu udělal je neuvěřitelný. A i tentokrát to potvrdil a v boji o třetí místo ve skupině jsme na něho nestačili (0:3). Jediný set, který jsme ve skupině uhráli, bylo překvapivě proti dvojce Vítu Sixtovi, kde hrál Roman opravdu skvěle a i když nakonec prohrál 1:3 (8,-6,-8,-2), tak o dva roky staršímu soupeři dlouho vzdoroval. Opět jako včera útěcha, tzn. boj v dolní polovině turnaje. V prvním kole jsme narazili na opět o dva roky staršího Pavla Oplta z TJ AŠ Mladé Boleslavi, který je asi o 10míst žebříčkově výše postavený. Opět dramatický souboj, ve kterém rozhodla zkušenost  mladoboleslavského hráče. Oplt vědom si své fyzické převahy neriskoval a těžil především z výborného dynamického bloku, přes který se Romanovi špatně přecházelo. První set v koncovce patřil Romanovi, Oplt hned vyrovnal. Třetí set opět koncovka pro Romana a následoval set čtvrtý, který byl klíčový. Roman vedl 10:8, ale dva mečboly nedohrál a set ztratil 10:12. V rozhodujícím 5. setu rozhodla okamžitá psychická pohoda Oplta po otočeném minulém setu, takže těsná prohra 2:3 ( 9,-4,9,-10, -7). Celkové umístění 40.-48.místo, což je o pár míst výš, než je naše žebříčkové postavení.(51.)

Roman se společně s Matějem Kolečkářem zúčastnili také turnaje čtyřhry. Ale los byl přísný, hned v prvním kole dostali Jindřicha Morávka ze Strážnice a Davida Sochora z AC Sparta Praha, což jsou jedni z nejlepších hráčů ročníku 2007 v republice a znamenalo to prohru 0:2(-8,-7).

FOTO

 

2.Krajský bodovací turnaj Hluk (9.-10.10.2021)

O týden dříve v sobotu 9.10. a neděli 10.10.2021, jsme se zúčastnili 2.KBTM v Hluku. Roman tady zaznamenal své druhé nejlepší umístění v turnaji OPEN (tzn. do 19ti let bez rozdílu věku), když skončil celkově 4. Ve své věkové kategorii to bylo stejně jako v Ostrožské nové Vsi 3.místo.

Celkovým vítězem se stal tentokrát Ondřej Kozelek z KST Hluk (roč.2004), se kterým Roman ve finálové skupině odehrál historicky nejvyrovnanější zápas a  prohrál po boji 3:2 v pátém -9. Druhým byl už zmiňovaný Matěj Kolečkář z KST Hluk (roč.2008) a třetí nová „hvězdička“ Filip Račák z KST Zlín (roč.2010!)

Další naši hráči obsadili: David Surý 30., Patrik Kresta 40., Radek Kočica 52.místo  z 94 startujících.

 

Dalšími zastávkami mládeže bude 3.KBTM 6.-7.11.2021 ve Slavičíně, dále pak  3.BTM 20.-21.11.2021 Vlašim a poprvé Praha Řepy (opět nová sportovní hala).

 

Pavel Lekeš, trenér

 

-josr-