MISTROVSTVÍ ČR U15 - PLZEŇ

29.04.2022 04:18

Mistrovství ČR U15 -Plzeň 23.4.-24.4.2022

 

Ve dnech 23.-24.4.2022 jsme se s Romanem zúčastnili Mistrovství České republiky  U15 v Plzni, které se konalo v hale Sportovního Gymnázia Plzeň.

MČR je největší každoroční událostí v každé věkové kategorii a podle toho taky vypadala účast. Z hráčů, kteří jsou na žebříčku před Romanem (26.) chyběl pouze jeden a z těch nejlepších nescházel žádný. Pro srovnání: na republikových BTM, z TOP dvacítky většinou chybí cca  7-10 hráčů, a to většinou ti nejlepší, kteří si buď plní reprezentační povinnosti na mezinárodních turnajích, nebo hrají vyšší věkovou kategorii U19 a U17.

Nejen účast byla velkolepá, ale i úvodní ceremoniál včetně České hymny, dodával této sportovní události na prestiži.

Dalším významným rozdílem bylo, že veškeré zápasy rozhodovali delegovaní rozhodčí s licencí, viz. foto při slavnostním nástupu. (na BTM jsou rozhodčími hráči).

Hráči museli mít před každým zápasem připraveny oddílové dresy dvou rozdílných barev, aby nedošlo k tomu, že budou hrát ve stejné barvě.

Turnaj se hraje rovnou vyřazovacím systémem (pavouk) kde 24 nejlepších je nasazeno rovnou do 3.kola a od této fáze turnaje se hraje se na 4 vítězné sady. (BTM vždy na 3).

 

Bohužel tento přímý postup a účast ve 3.kole nám utekl o dvě místa. Roman totiž po posledním turnaji U15 klesl na 26.místo žebříčku ČR a musel o postup bojovat v kvalifikaci.

V kvalifikaci se hrálo o 8míst a každý hráč musel zvítězit ve dvou kvalifikačních kolech. (z 32 hráčů)

 

Romanovi los kvalifikace pro 1.kolo přisoudil Štěpána Němce z SKST Liberec.

Soupeře, který jako jeden z mála hraje nepříjemně  „trávou“ na jedné straně rakety a se kterým jsme v jednom víkendu na 3.BTM (Vlašim U15, Praha Řepy U17) odehráli dva diametrálně odlišné zápasy: Nejprve jasná prohra 0:3 a na druhý den snadná výhra 3:0.

Tentokrát byl zápas vyrovnaný. Roman začal dobře a ujal se vedení po setu 11:7. Druhý ovšem stejným poměrem ztratil (-7). Třetí set se ukázal jako klíčový. Roman vedl už 9:5, ale od tohoto stavu už nebodoval a prohrál 9:11. Psychicky ho to natolik poznamenalo, že ve čtvrtém setu hodně chyboval a prohrál 5:11 a tím celkově 1:3.

Čekala nás pavouk útěchy a v něm talentovaný Lukáš Elicer z TTC Slaný.

Opět velmi vyrovnaný zápas s mladším hráčem, který je ve své kategorii U13- 11. v žebříčku ČR. Zápas tentokrát rozhodla koncovka 4. setu, kterou Roman prohrál 11:13 a celkově 1:3 ( -7,4,-7,-11)

 

Roman se společně s Kryštofem Lahodným z Jindřichova Hradce zúčastnil turnaje čtyřher. Bohužel prohráli hned v prvním kole vyrovnaný zápas s mladým hodonínským párem Ondřej Král, Richard Pařízek 1:3 (6,-5,-8,-9)

 

A společně s Lucií Obdržálkovou s KST Hluk si zahráli také turnaj mixu, kde podlehli opět hodonínskému páru Ondřej Král, Eliška Novotná 1:3 a to po setech 7, -9,-8,-10.

 

Hodnocení:

I když se Romanovi nepodařilo vyhrát žádný zápas, nemohu říci, že by hrál úplně špatně. Podal svůj standardní výkon, který ovšem na silnou konkurenci nestačil.

Bylo vidět, že mezi 20. a 50. místem žebříčku je velmi malý výkonnostní rozdíl a opravdu záleží na momentální formě  a správně zvolené taktice v konkrétním zápase.

Velké pozitivum republikových turnajů ovšem je, že můžeme vidět to nejlepší z mládežnického stolního tenisu v ČR,  a tím se do budoucna inspirovat.

 

Pavel Lekeš, trenér a otec

 

Při pohledu na rozpis zápasů, na názvy oddílů, můžeme být pyšní na to, že šikovný hráč z "vesnické" TJ dokáže držet krok s borci hrajícími za ligové kluby.

Josef Srník 

FOTO