STOLNÍ TENIS - Republikové bodovací turnaje mládeže (BTM) 2020/2021

21.09.2020 20:03

 

Stejně jako minulý rok, kdy mládežnické turnaje mládeže předčasně ukončila pandemie koronaviru, tak i začátek letošní sezony byl značně nejistý. Nakonec se 1.BTM v Praze uskutečnil jako zkušební za mimořádných hygienických opatření. Hlavní změnou, která ovlivňovala i naši účast v sobotním turnaji dorostenců, bylo snížení účasti v turnaji B na 48 hráčů, aby se omezil počet osob na jednom místě. Další podmínkou bylo čestné prohlášení o bezinfekčnosti, dále pak u všech hráčů, trenérů a rodičů ráno proběhlo měření teploty před vstupem do haly ještě před prezencí. Při každém vstupu do haly v průběhu turnaje probíhala dezinfekce rukou, nasazená rouška byla samozřejmostí. S tím, že pouze hráč bezprostředně před zápasem si ji mohl sundat, ale při odchodu od stolu ihned nasadit. U stolů mohl být pouze jeden trenér ke každému hráči. Vše bylo přísně kontrolováno. Byl zrušen pravidelný páteční trénink a soutěž čtyřher, ale naopak vzhledem nízkému počtu hráčů se hrála i „útěcha“ turnaje B.

Podle standardních pravidel, která platila ještě 14 dnů před turnajem, jsme měli účast v turnaji dorostenců B zajištěnu umístěním v žebříčku starších žáků do 60. místa (Roman je 49.) Omezením počtu hráčů do turnajů B na 48, upravila Česká asociace stolního tenisu (ČAST) i způsob nominace. Pro turnaje A zůstala pravidla stejná, do B potom 16 nejlepších ze žebříčku a 28 nominovaných z krajů tzn. 2 hráči z každého kraje. A právě tato nominace nám pro tento turnaj nakonec vyšla.

Roman pro letošní sezonu přešel z věkové kategorii mladších žáků, kde byl nejstarší ročník a skončil v žebříčku 25., do kategorie starších žáků, kde naopak bude hrát s o rok starším ročníkem 2006 s aktuálním postavením na 49.místě.

Nebude to jednoduché a bude to letos boj o účast v turnajích A pro 48 nejlepších.

Co se týče dorostu, tam nás mohou potkat soupeři i o 4 roky starší (až roč. 2003) a vzhledem ke zmiňovanému omezení tady budeme usilovat o samotnou účast v turnaji B.

Navíc je třeba si uvědomit, že kvalita nejlepších st. žáků, ale hlavně dorostenců v republice je výkonnostně vysoko nad naším oddílem, vždyť tito hráči úspěšně hrají v ligových soutěžích.

Pokud bych chtěl shrnout naše cíle, tak tato sezona by měla být přípravná na tu další, kdy bude větší šance se probojovat na vyšší příčky žebříčků.

Velkou výhodou následujících dvou ročníků je skutečnost, že turnaje dorostu a starších žáků se hrají ve stejné hale, vždy v sobotu dorost a v neděli starší žáci, takže nebudeme muset přejíždět jako loni.

 

STEN MARKETING OPEN 2020 1.BTM Praha -dorost

V pátek 11.9.2020 jsme v odpoledních hodinách vyrazili směr Praha - Jižní Město s časem příjezdu kolem 19h. Ubytovali jsme se asi 300m od haly v Hotelu TJ Chodov, což bylo

ideální a po prohlídce Sportovní haly Jedenáctka VS, jsme se netrpělivě těšili na ranní los turnaje dorostu B. V sobotu ráno po nutných hygienických kontrolách, které jsem už zmiňoval, jsme se trochu rozehráli a šli do boje. Naše očekávání, jak už jsem zmiňoval, byla velmi skromná, brali jsme tento turnaj jako přípravný na zítřejší boje.

Roman byl nalosován do 4členné skupiny jako 3. nasazený, takže to napovídalo jednoho hratelného soupeře. Tím prvním v turnaji byla jednička ve skupině, o rok starší Patrik Vosátka z SKST Vlašim. Začátek vypadal na jasné vítězství favorita Vosátka. Roman nedokázal správně „číst“ Vosátkův servis s horní rotací a první set prohrál 3:11. Po taktické poradě se na příjmu zlepšil a vyhrál těsně koncovku 11:9. V dalším setu začal dominovat a výhrou 11:6 šel do vedení 2:1, ale čiperný Vosátka svou rozvážnou technickou hrou srovnal koncovkou v poměru 11:9 a šlo se do rozhodujícího setu. Tady Romanovi štěstí přálo. Set šel do koncovky, kde Roman za stavu 9:8 ubránil vysoký míč a vzápětí „prasátkem“ zápas ukončil. Nečekané vítězství nás bylo velkou motivací do důležitého zápasu se skupinovou „čtverkou“, nám velmi dobře známým obranářem Petrem Slavíkem z Vrbna p. Pradědem. S o dva roky starším Slavíkem už Roman šťastně zvítězil v Jablonci na turnaji dorostu B, v už prakticky prohraném zápase, kdy soupeř vedl 2:1 na sety a 10:6 a Roman odvrátil 4 mečboly. Tentokrát zápas rozhodl první set, kdy Roman zvládl těsnou koncovku 12:10, tím získal sebevědomí, v dalším setu dominoval 11:5 a závěrečný si pohlídal 11:8 tzn.3:0 a vypadalo to s postupem velmi dobře. Navíc situace ve skupině neodpovídala nasazení, protože jeho poslední soupeř z pořádajícího oddílu TJ Slavoj Praha Adam Gräf, 2. nasazený ve skupině, prohrál 3:0 s oběma soupeři, které Roman porazil. Realita ovšem tak jasná nebyla. Roman se s nepříjemně hrajícím soupeřem trápil a i když nakonec vyhrál 3:1 (8,9,-8,8) zápas byl nečekaně vyrovnaný. Každopádně suverénní postup ze skupiny po třech vítězstvích jsme nečekali a bylo před námi premiérové „play off“ v turnaji dorostu B.

Soupeřem mu byl František Balcar z TTC Litoměřice. Zápas to byl velmi vyrovnaný, Balcar těžil ze své vysoké postavy, kdy dokázal lépe obsáhnout prostor kolem stolu a taky díky taktické vyspělosti, kde spoléhal hlavně na výborný blok s dobře načasovanými útočnými výpady. Roman prohrál se ctí 1:3 po setech (-9, 8,-8,-7) z čehož vyplynulo umístění 17.-32. v turnaji B, které nám bohužel zatím nezajišťuje účast v dalším turnaji B dorostu.

 

STEN MARKETING OPEN 2020 1.BTM Praha -starší žáci

V neděli nás čekal turnaj Romanovy aktuální věkové kategorie, starších žáků A. Účast na něm jsme si zajistili posledním turnajem v Jaroměři, nejlepším umístěním ve čtvrtfinále B (v 8mi).

Opět po zmíněných procedurách, které jsme znali ze soboty a po ranním rozehrání, jsme čekali, co nám přinese los. „Naložil“nám velkou hvězdu, nasazenou „turnajovou dvojku“ Martina Šípa z SK DDM Kotlářky Praha. Jen pro zajímavost Šíp (hráč 2.ligy!) včera v turnaji dorostu A skončil až v semifinále na raketě Zlínského Jana Dufka (2.liga!) 3:2 a to vedl 2:1. Dvojkou v naší skupině byl Adam Bakota z SK Frýdlant n. Ostravicí, trojka byl Roman a čtvrtý potom Jakub Kotál z KST Karlovy Vary.

Začali jsme, což bylo asi dobře, s favoritem celého turnaje Martinem Šípem. Prohra 0:3 se dala čekat, pouze v druhém setu Roman trochu soupeře zlobil, ale ten výkonnostní rozdíl byl značný (-5,-8,-1). Ve druhém zápase jsme hráli se čtverkou naší skupiny, Kotálem. Chtělo by se podle nasazení ve skupině říct, že šlo o povinné vítězství, ale Kotál nehrál vůbec špatně. Tady ovšem musím pochválit Romana, protože předvedl asi nejlepší výkon celého víkendu. Hrál bekhendem i forhendem tak rychle a bezchybně, až jsem si myslel, že mu to nemůže

vydržet celý zápas ….nakonec vydrželo…vyhrál 3:0 po setech (5,6,6). Tady bych rád dodal, že kdyby tento výkon předvedl třeba včera v play - off dorostu, nebo v dalších následujících zápasech, určitě by byl daleko úspěšnější. Ale jak všichni víme, každý zápas je jiný a proto nebudu předbíhat ani předjímat. Tímto se dostávám k poslednímu zápasu ve skupině, který byl přímým soubojem o postup do finále A s Adamem Bakotou. Jak už jsem naznačil, tak v tomto klíčovém zápase se Romanovi už tolik nedařilo. Bakota byl sice kvalitnějším hráčem než minulý soupeř, ale hlavně úvodní dva sety mu Roman dost usnadnil nečekanými chybami především z dominantní forhendové strany, kdy po servisu, který dělal soupeři docela problémy, neuhrál hned první poměrně nahrané míčky. Vyústilo to v prohrané dvě úvodní sady 6:11 a 5:11. Sám Roman nechápal, proč se mu tak nedaří po tak špičkovém výkonu, který předvedl v minulém zápase. V dalším setu hru výrazně zlepšil a výhrou 11:8 snížil a vedl i celý další set až do stavu 8:6, ale tam i trochu smolně ztratil koncovku 9:11 a byla z toho prohra 1:3. Čekal nás pavouk poražených „Útěcha A“.

V prvním kole „útěchy“ měl Roman volný los a proto jsme mohli sledovat zápas, ze kterého vzešel náš soupeř a bylo to utkání oddílových kolegů z Heřmanova Městce Vojtěcha Jirouta a favorita, o rok staršího Dana Volhejna. Z Jiroutem jsme prohráli v Jaroměři o postup do semifinále dorostu B. Utkání ovšem bylo od samého začátku v režii Volhejna. Ten využíval svou vysokou postavu a velmi kvalitní dynamickou hrou ze střední vzdálenosti přehrál Jirouta 3:1. Dan Volnhejn byl i v zápase s Romanem jasným favoritem, ale Roman nezklamal a opět podal velmi kvalitní a odvážný výkon. A i když nakonec prohrál 0:3, tak dvě sady ztratil v koncovkách (-7,-10,-9) a to je s hráčem této výkonnosti, dobrá vizitka.

Nakonec celkové umístění 33. - 40. turnaje starších žáků A.

Další turnaje jsou v Ostravě 24.-25.10.2020, ale zatím nevíme jestli budeme hrát sobotní dorost B a v neděli ve starších nemáme jistotu turnaje A, …uvidíme jak dopadne žebříček a hlavně jaká bude situace s koronavirem.

FOTO

 

Pavel Lekš, trenér