ROMAN LEKEŠ A JEHO VYDAŘENÝ VÍKEND

06.12.2022 18:01

V sobotu 19. 11. 2022 se v Neratovicích uskutečnil třetí letošní stolně tenisový turnaj U19, kategorie „B“.

A nechyběl na něm ani náš hráč, teprve patnáctiletý, Roman Lekeš.

Věkově sice ještě patří do kategorie nižší, vzhledem ale k jeho výkonnostnímu posunu jsou zápasy se staršími hráči pro něho velkým přínosem. Navíc – Roman je stabilním hráčem našeho A-mužstva mužů a vydobývá si svou silnou pozici i v divizní soutěži.

Že se mu daří, dokázal i v Neratovicích. Po naprosto neskutečném výkonu, plném soustředění, bojovnosti a taky i trochy štěstí, turnaj opanoval.

„Byl to pro nás šok, ale samozřejmě velmi příjemný“, prohlásil jeho otec a zároveň i trenér, Pavel Lekeš. „Po dvou turnajích U19 B, kdy Roman nezaznamenal ani jedno vítězství, dokázal tentokrát vyhrát celý turnaj a zajistil si v dalším BTM U19 účast v kategorii A!!! Tímto také překonal své 2. místo z Prahy před třemi lety, v „B“ kategorii mladších žáků.

Bez nadsázky náš nejlepší turnajový víkend v historii. Výhra v turnaji U19 B a umístění 17.-24. v U17 A se bude asi jen těžko překonávat.

Nejvíc si na tomto víkendu cením Romanovy výkonnostní i psychické vyrovnanosti. Dokázal podávat svůj vysoký standard po všechny zápasy, bez větších výpadků, což se nám v minulosti nedařilo. Zúročuje se tady jeho výborný přístup k tréninkům, a to jak v Újezdci, tak v Hluku.“

FOTO

3.BTM -Velká cena města Neratovice U19 (kategorie B)

Sobota 19.11.2022

Místo konání: (stařičká) Sportovní hala Neratovice pro 16 stolů + 2tréninkové

 Los turnaje U19 B

1. Ladislav Čákora (nas.3.) SKUŘ Plzeň

2. Kristian Řehounek (nas.8/14.) TJ Sokol PP Hradec Králové 2

3. Roman Lekeš

 

Výsledky ve skupině

 1.zápas: Roman-1.Čákora- Na úvod nás čekal souboj s neznámým starším hráčem z menšího plzeňského oddílu. Od samého začátku zápasu byla vidět dominance Romana, což příliš neodpovídalo nasazení ve skupině. Roman zvládl první dva sety 11:5,11:9  a i když přišlo v tom třetím mírné zaváhání 8:11, tak následující ovládl 11:5 a mohli jsme slavit 1. výhru v turnaji U19 a současně tak udělali velký krok k postupu do „play off“.

 2.zápas: 2.Řehounek-1.Čákora- Po našem prvním vítězném zápase bylo jasné, že pouze výhra Čákory by nám mohla překazit postup do dalších bojů. Ovšem vysokou výkonnost Řehounka jsme znali velmi dobře, což také potvrdil na stole vítězstvím 3:1 (3,-5,2,5)…a díky tomu, že postupují vždy první dva ve skupině,  mohli jsme definitivně slavit náš 1. postup do play off v turnaji U19 kategorie B.

 3.zápas: Roman-2.Řehounek -Tento zápas už neovlivňoval postupy ze skupiny, hrálo se pouze o pořadí a o nasazení do „play off“ B.

Roman se už s Řehounkem několikrát utkal, ale zatím vždy neúspěšně. Tentokrát byl zápas asi nejvyrovnanější, ale i tak přišla prohra 1:3 po setech (-6,9,-7,-11)

 

Play off kategorie B

 

1.kolo-Osmifinále: Jakub Svojanovský TTC Ústí nad Orlicí

Velmi příznivý los na to, že jsme postupovali z druhého místa ve skupině. Svojanovského jsme porazili před více jak rokem v Jaroměři po dramatickém průběhu 3:2.

Tentokrát to ovšem bylo úplně jiné utkání. Roman od začátku diktoval tempo a především svým servisem a následným topspinem nadával Svojanovskému moc šancí. Zápas s přehledem ovládl 3:0 (6,5,11) a postoupil do čtvrtfinále.

 

2.kolo-Čtvtfinále: Matěj Kovaříček SK Dobré

Čekal nás jeden z nejlepších obranářů v turnajích mládeže. Po Jakubovi Makarovi  bych ho společně s Filipem Kauckým zařadil na pomyslné 2. až 3. místo mezi obranáři.

Výborný pohyb, nepříjemná „tráva“ na bekhendu a současně vynikající forhendový topspin ze střední a větší vzdálenosti, který střídá s míčkem se spodní rotací.

Začátek nevypadal dobře, Roman se soupeře trochu zalekl a mnoha zbytečnými chybami prohrál úvodní sadu 4:11. Do dalších setů jsme zvolili jasnou a jednoduchou strategii, kterou máme natrénovanou díky mnoha hodinám tréninku s Františkem Manem. Prudký naražený servis bez rotace do bekhendové „trávy“ a nekompromisní útok s vyšším rizikem. A fungovalo to, Roman držel s favoritem krok a skvěle zvládl koncovku druhého setu 11:9. Kovaříček znejistěl a v dalším setu začal více chybovat, šli jsme do vedení 2:1 (11:7). Drama pokračovalo vítezstvím soupeře 6:11 a byl tu pátý set. V posledním setu tohoto vyčerpávajícího zápasu jsem Romanovi moc nevěřil, docházeli mu síly. Tady musíme přiznat, že v úvodu rozhodujícího setu jsme měli štěstí, které nám na minulých turnajích trochu chybělo. Několika „prasátky“ jsme se dostali do vedení 6:0 a postupně až na 9:5,  ale soupeř se nevzdával a začal skóre stahovat. Za stavu 10:7 ovšem Roman nekompromisně zaútočil a byli jsme v semifinále!

 

Semifinále (3.kolo): Oliver Vincenec -TJ Ostrava KST

S Oliverem jsme zatím nehráli, ale oddíl, do kterého přestoupil, mluví za vše. Jedná se o jeden z největších a nejlepších oddílů v republice s trenéry, kteří v historii reprezentovali Českou Republiku. A na jeho vzrůstající výkonnosti to bylo vidět.

Začátek byl v jeho režii. Svou velmi rychlou hrou z forhendu i bekhendu nutil Romana k chybám, což vedlo k prohrám v úvodních setech 8:11 a 9:11. Ale Roman se přizpůsobil rychlostí a začal hrát velmi dobře. Další dva sety ovládl 11:6, 11:7 a opět tu byl pátý set. Čekalo se drama, které ale nakonec nepřišlo.

Roman rozjel rozhodující set ve velkém stylu a soupeře přehrál 11:2 a postoupil si finále!

 

FINÁLE (4.kolo) : Pavel Oplt -TJ AŠ Mladá Boleslav

Náš poslední soupeř v semifinále po dramatickém obratu vyřadil Řehounka (3:2), podle mně největšího favorita turnaje B, se kterým jsme prohráli ve skupině.

Roman se s Opltem potkal loni v Havířově a i když měl dva mečboly, tak nakonec prohráli 2:3.

Začátek byl nervózní, Roman vědom si důležitosti zápasu ztrácel lehké míče, prohra 5:11. Od druhého setu se uklidnil a začal hrát opět skvěle. Velmi vyrovnaný zápas se v dramatických koncovkách dalších dvou setů přiklonil na naši stranu (14:12, 12:10), což znamenalo průběžných 2:1. Romanův výkon gradoval, další pětisetový zápas už nedopustil, dominantním a bezchybným výkonem v dalším setu 11:5 zvítězil 3:1 a ovládl celý turnaj B!

 

 

 

3.BTM -Velká cena města Neratovice U17 (kategorie A)

Neděle 20.11.2022

Místo konání: (stařičká) Sportovní hala Neratovice -pro 18 stolů

 

Los turnaje U17 A

1. Jiří Řeháček -STC Slaný

2. Roman Lekeš

3. Lukáš Rek - TJ Slavoj Praha

4. Ondřej Hůla - SK DDM Kotlářka El Ňiňo Praha

 

Výsledky Romana ve skupině:

1.zápas -4.Hůla – V prvním zápase Roman potvrdil roli favorita a už po druhé Hůlu porazil, tentokrát bez ztráty setu 3:0 (5,15,3), což je ve skupině často důležité.

2.zápas -1.Řeháček- Naopak soupeř, se kterým se nám dlouhodobě nedaří a taky podle předpokladů prohra 0:3 (-9,-5,-3)

3.zápas -3.Rek -po minulém zápase to vy padalo, že tento zápas bude přímý souboj o postup, ale Rek prohrál s Hůlou 1:3, tak nám stačilo v tomto posledním zápase uhrát pouze jeden set. Roman ale nenechal nic náhodě a po výborném výkonu přehrál svého bývalého spoluhráče ze čtyřhry 3:1 (6,-9,9,7) a mohli jsme slavit druhý letošní postup do „play off“ A pro 24 nejlepších.

 

PLAY OFF A

 

1.Kolo: Vojtěch Jirout - Heřmanův Městec

Stejný soupeř, který nás ve stejné fázi turnaje vyřadil i v Praze a to po Romanově výborném výkonu 2:3. Tentokrát to bylo rychlejší, i když Roman podal solidní a bojovný výkon, tak tentokrát žádný set nezískal a padl 0:3. (-8,-5,-7).

 

Čtyřhra:

Spoluhráčem mu byl tentokrát jeho včerejší soupeř v „pavouku U19 B“ Matěj Kovaříček.

Nejprve v 1.kole porazili dvojici Václav Nádvorník, Lukáš Rek (oba TJ Slavoj Praha)  2:1(-5,13,10).

Ve druhém kole potom prohráli s dvojicí Jiří Řeháček, David Vesecký (oba STC Slaný) 1:2 (7,-7,-6)

-josr-