Stolní tenis - Joola Satellite Tour 2021-Hluk

19.08.2021 21:26

V sobotu  14.8.2021 se Roman Lekeš zúčastnil  svého prvního mezinárodního turnaje Joola Satellite Tour 2021.

Jedná se už o 29.ročník „troj turnaje“, který začal před týdnem ve slovenském Senci, ve středu potom pokračoval v Havířově a ukončen byl právě tuto sobotu a neděli v Hluku.

Označení satelit označuje určení především pro Českou Republiku a nejbližší satelitní (tzn. sousední) země, letos to byli především hráči ze Slovenska a Německa.

Hrálo se v kategoriích chlapců a dívek U13, U15, a U19.

Roman se zúčastnil pouze tohoto třetího turnaje v Hluku a podle žebříčku mohl startovat pouze v kategorii U15. Dlouho jsem naši účast zvažoval, ale na trénincích v Hluku i na proběhlém soustředění jsme byli ujištěni, že účast v turnaji pro něho bude přínosná a to se taky potvrdilo.

Prezentace a los proběhl až v samotnou sobotu v průběhu turnaje U13 někdy kolem 10h. A musím přiznat, že los byl pro nás velmi překvapivý. Z 58mi účastníků turnaje napříč nejbližší Evropou, nám los nadělil jako jedničku Matěje Kolečkáře z Hluku, kamaráda se kterým celý týden trénoval a se kterým má Roman poměrně dobrou bilanci v posledních zápasech. Dalším ve skupině byl Martin Záleský z Hradce Králové, hráč aktuálně umístěný v řebříčku ČR asi o 5míst pod Romanem a pro nás neznámého slovenského Petera Cucora z Trenčianské Teplé. Takže los vypadal velmi přívětivý a hratelný.

Prvním zápasem ve skupině byl souboj hradeckého Záleského a Cucora ze Slovenska. V tomto zápase nás zajímala hlavně výkonost slovenského hráče. Předpoklady se potvrdili, favorit Záleský jednoznačně zvítězil 3:0 (4,2,2) a tím byli „karty“ ve skupině rozdány.

A pak to začalo. Roman nastoupil proti mírně favorizovanému domácímu Matěji Kolečkáři, kterého v posledním vzájemném zápase na krajském turnaji porazil 3:2, ale mohlo být i lépe, protože vedl už 2:0 na sety a 7:3  nakonec dva sety zbytečně ztratil a i když vyhrál, tak díky bilanci setů přišel o 1.místo na krajském bodovacím turnaji.

Tentokrát ovšem byla situace jiná. Roman první set nezvládl, prohrál hodně 4:11 a i když se v dalších setech výrazně zlepšil, tak obě další koncovky mu utekly 8:11, 9:11 a byla to překvapivě hladká prohra 0:3. Zápasem o všechno tím pádem byl hned další zápas s Martinem Záleským z Hradce Králové, se kterým si to rozdali o druhé postupové místo ve skupině. Zápas byl velmi vyrovnaný, ale rozhodujícím faktorem v tomto zápase byla Romanova nervozita, nehrál uvolněně jak umí a často jednoduchými chybami soupeři daroval spoustu míčů. Zápas „jako na houpačce“ dospěl po setech (-9,7,-8,9) do rozhodujícího setu, kde více štěstí měl pasivněji hrající Záleský a byla z toho prohra 11:8, celkově  2:3 a tím konec nadějí na postup. V posledním zápase sice Roman porazil slovenského Cucora 3:1, ale to už pouze určilo jeho 3.místo ve skupině.

Do play off turnaje potom postoupilo 16 českých, 8 slovenských a 6 německých hráčů. Celkovým vítězem se stal překvapivě Martin Vaigl z Havlíčkova Brodu, který v semifinále porazil Davida Sochora z AC Sparta Praha a ve finále potom Jana Škaldu (reprezentace ČR). Ve druhém semifinále Škalda přešel přes německého Ryana Jagera.

I když u nás zavládlo zklamání, turnaj nám ukázal, že i na této úrovni stolního tenisu se dá nějaký výsledek uhrát. Je ovšem nutné v tréninku přidat nejen na fyzické a technické, ale i na psychické stránce rozvoje, a to si Roman velice dobře uvědomil.

 

Pavel Lekeš